Národ pivařů miluje i víno. Kam vyrazit na sklenku?

Národ pivařů miluje i víno. Kam vyrazit na sklenku?

30. 8. 2019 Vyp Od Redakce

V podzimní sezóně dovolených se stále více prosazuje vinařská turistika. Češi víno pijí čím dál raději a jsou náročnější na jeho kvalitu. Poslední dobou se za výborným vínem často jezdí třeba do nedalekého Rakouska. Milovníci šumivých vín zase mohou navštívit francouzské Champagne nebo severoitalské Valdobbiadene. Mimořádné zážitky tohoto typu nabízí i Toskánsko a jeho jedinečná červená vína. V Čechách se však stále nejvíce holduje vínům tuzemským. Ideální destinaci představuje jižní Morava se stovkami vinařství a vinných sklípků a kvalitně organizovanými slavnostmi vinobraní.

Přestože pro většinu lidí stále zůstává vrcholovou dovolenou ta letní u moře, mnoho cestovatelů nedočkavě vyhlíží podzim. Příjemné teploty babího léta potěší všechny, kdo neholdují vedru, milovníci klidu zase hledají menší nával turistů. V podzimních měsících navíc Češi tradičně využívají několika státních svátků, které jim mohou přidat den dovolené navíc. „Pro podzimní dovolené jsou oblíbené krátké pobyty v evropských destinacích, takzvané eurovíkendy, wellness pobyty, ale také cesty za zážitky spojené s vrcholící vinařskou sezónou,“ uvádí Andrea Řezníčková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia, která je na českém trhu jedničkou v oblasti prodeje dovolené přes internet.

Rakouská vína jdou na špici, poznejte je v Dolním Rakousku

Ačkoliv zájezdy do Rakouska jsou pro Čechy spojené hlavně se zimní dovolenou na horách, má náš jižní soused co nabídnout i nadšencům do vína. Rakouská vína v posledních desetiletích prudce získávají na kvalitě i věhlasu. Veltlínské zelené, kterým proslula oblast Dolního Rakouska, ostatně mnoho let platilo za jedno z nejoblíbenějších vín českých konzumentů. Region rozprostírající se kolem Vídně nabídne rozmanitý výběr větších vinařských domů i malých vinných sklípků v historických uličkách místních měst. V klášteře Klosterneuburg vzdáleném asi půl hodiny cesty autem na sever od Vídně kupříkladu najdete jedno z největších a nejstarších rakouských vinařství, jehož sklepy leží ohromných 36 metrů pod zemí. To město Retz nacházející se jen něco přes deset kilometrů od hranic s Moravou se zase může pochlubit vinným sklípkem s chodbou dlouhou více než 20 kilometrů.

Tip na dovolenou:
Hotel Kugel***, 5 dní, snídaně, vlastní doprava, od 7 610 Kč. Další informace zde.

 

Do Francie za bublinkami

Zvažujete-li možnost vydat se za vinařskými zážitky do zahraničí, jistě vás jako první napadne Francie, jeden z největších producentů vína na světě. Kterou z početných vinařských oblastí ale zvolit? Červenými víny proslulé Burgundsko? Největší Bordeaux s modrými odrůdami? Nebo třeba Provensálsko, majoritního producenta francouzských růžových vín? Pokud nemáte jasného favorita, vyrazte do kraje Champagne, nebudete zklamáni. Světově proslulé rodiště stejnojmenného šumivého vína vás uchvátí nádhernou krajinou posetou vinohrady a půvabnými vesničkami i klidem, který byste u tak renomované oblasti nejspíš nečekali. „Kromě návštěvy velkých vinařských domů jako Moët et Chandon, Mercier nebo De Castellane zamiřte i do malých vinařství, kde na vás dýchne rodinnější atmosféra a užijete si volněji organizované, a tím pádem i osobnější prohlídky,“ doporučuje Andrea Řezníčková. Návštěvu tohoto koutku Francie přitom klidně spojte s pobytem v Paříži, kde snadno seženete ubytování. Francouzská metropole je od „hlavního města šampaňského“ Epernay vzdálena jen asi hodinu a tři čtvrtě cesty autem.

Tip na dovolenou:
Grand Hotel Francais***, 5 dní, snídaně, letecky, od 15 667 Kč. Další informace zde.

 

Toskánsko, kraj prvotřídních červených vín

Milovníci „bublinek“ by kromě ikonického Champagne neměli opomenout ani návštěvu italské oblasti Valdobbiadene v regionu Benátsko. Právě odsud pochází šumivé víno Prosecco Mionetto, které si dle slov prezidenta Vinařské unie ČR Ondřeje Beránka Češi v posledních letech skutečně zamilovali. Ti, kdo preferují nešumivá vína, by pak z Apeninského poloostrova neměli minout Toskánsko. Jeden z nejbohatších italských regionů, jehož hlavním městem je kolébka renesance Florencie, se pyšní především prvotřídními červenými víny. Mezi nejznámější místní vína patří bezpochyby Chianti pocházející ze stejnojmenné slavné vinařské oblasti či Vino Nobile di Montepulciano považované za jedno z nejstarších italských vín. Z lokálních vinařství určitě navštivte Castello Banfi, jehož vinice se rozkládají kolem města Montalcino vzdáleného od Florencie asi dvě hodiny cesty autem. I přes své mládí – založeno bylo roku 1978 – je Banfi oceňovaným reprezentantem toskánské vinařské tradice a držitelem řady prestižních ocenění. Jeho nejoblíbenějším produktem je úžasné rubínově zbarvené víno Brunello di Montalcino, které se vzhledem k nízké produkci řadí mezi nejdražší vína původem z Itálie.

Tip na dovolenou:
Hotel Astor***, 4 dny, snídaně, letecky, od 14 496 Kč. Další informace zde.

 

Ohledně vína jsou Češi patrioti

O Češích se často mluví jako o národu pivařů, ovšem tuzemská vinařská turistika v posledních letech zažívá skutečný rozkvět, což souvisí s velkou oblibou místních vín. „Češi dlouhodobě upřednostňují moravská a česká vína před zahraničními, a to v 60 procentech případů. Původ je pro českého spotřebitele také hlavním kritériem při nákupu vína. Češi tuzemskému vínu a jeho kvalitě velmi věří. Hledí ale také na to, že mohou podpořit tuzemské producenty,“ prozrazuje Ondřej Beránek a dodává, že čeští spotřebitelé rovněž častěji vybírají prémiová a kvalitnější vína a mění se i jejich preference odrůd: v minulosti nejoblíbenější Müller Thurgau či Veltlínské zelené nyní střídají módní odrůdy jako Pálava či Rulandské šedé.

Podle čeho vybírat kvalitní víno? Víte, co určuje jeho hodnotu?

Do sklepů jižní Moravy

Pro většinu nadšených degustátorů vína tak bude ideální podzimní destinací právě jižní Morava, kam například jen loni v září a říjnu vyrazilo 12 procent turistů, kteří si u cestovní kanceláře vybrali domácí dovolenou. Prohlídky malebných vinic a romantických sklípků si mohou užít bez jazykové bariéry, dopravu hravě zvládnou vlastním vozem. Mimořádné oblibě se v posledních letech těší také vinařská turistika na kole po Moravských vinařských stezkách čítajících celkem více než tisíc kilometrů. „Co do návštěvnosti nejvýznamnějšími jsou pak četné regionální akce spojené s vinobraním. Nejpopulárnější je například vinobraní v Mikulově nebo Znojmě či otevřené sklepy ve Velkých Bílovicích,“ podotýká Andrea Řezníčková. Návštěvu Velkých Bílovic vřele doporučuje i Ondřej Beránek. „Habánské sklepy ve Velkých Bílovicích jsou mojí srdeční záležitostí. Kromě degustace a prohlídky vinařství se zde lze podívat i do nejstaršího dochovaného sklepa vybudovaného Habány,“ zve prezident Vinařské unie ČR. Vinařské zážitky na jižní Moravě mohou zájemci výborně propojit i s relaxačními pobyty. Místní hotely často nabízejí speciální vinařské balíčky, díky nimž si užijete nejen ochutnávku vína, ale třeba i speciální vinné masáže.

Tip na dovolenou:
Hotel Amande Wine Wellness****, 6 dní, polopenze, vlastní doprava, od 5 075 Kč. Další informace zde.

 

Desatero návštěvníka vinného sklepa

Ať už vyrazíte za vínem do tuzemských vinařství, či vyhlášených zahraničních lokalit, jistě se budete těšit hlavně na samotné degustace lahodného moku. Připravte se však na to, že ochutnávky ve vinných sklípcích mají svá pravidla. Ta pro vás ve stručném desateru shrnul hlavní sommelier BOHEMIA SEKT a trojnásobný Sommelier roku David Král:

  1. Na degustaci si vyberte ověřeného vinaře s dobrými referencemi nebo zamiřte do vinařství své oblíbené značky.
  2. S sebou se vybavte teplým oblečením včetně zavřené obuvi, případně notýskem na poznámky.
  3. Nechoďte degustovat hladoví, najezte se alespoň 2 hodiny před degustací a pokračujte i během celé degustace.
  4. Pijte dostatek vody. Mějte po ruce stále plnou sklenici vody.
  5. Naopak se vyhněte konzumaci kávy, pikantnímu jídlu a také cigaretám, které by ovlivnily váš úsudek o víně.
  6. Při ochutnávce se nestyďte víno jen malým douškem ochutnat a zbytek odlít. K tomu vždy používejte připravené nádoby.
  7. Nechte si nalévat co nejmenší množství. Dolévání z koštýře do rozpitých skleniček je zrádné.
  8. V průběhu degustace si vyberte víno, které vám nejvíce chutná, a toho se držte po zbytek večera.
  9. Víno nemíchejte s jiným alkoholem, tvrdému alkoholu je lepší se vyhnout úplně.
  10. Rada nad zlato. Degustace je jedinečným zážitkem, který si bezpochyby velmi užijete. Nezapomeňte však včas odejít.