Jak se vyznat v nabídce domácích kávovarů

Jak se vyznat v nabídce domácích kávovarů

11. 12. 2020 Vyp Od Redakce

Bez vůně kávy si mnozí z nás nedovedou představit ranní probuzení, pracovní nasazení, odpolední siestu či hezké chvíle s blízkými. Pryč jsou doby, kdy otázka zněla „turka nebo rozpustné“, případně „s mlékem, nebo bez“. Stejně tak přestala být kvalitně připravená káva výsadou vyhlášených podniků. Kávovary si již nalezly cestu do mnoha domácností a z pestré nabídky přístrojů všech typů a cenových kategorií si dnes může vybrat skutečně každý.

Čím se však při rozhodování řídit? Pokud uvažujete o pořízení kávovaru – ať už jako nezbytném vybavení domácí kanceláře nebo jenom tak, pro potěšení z kvalitního nápoje – náš malý průvodce vám pomůže se na trhu zorientovat.

Podle čeho vybírat kávovar

Výběr kávovaru závisí na několika základních faktorech, především druhu kávy, který rádi pijete, a množství, jaké potřebujete připravit najednou nebo v krátkém čase. Od toho se bude odvíjet, jakými funkcemi by měl být váš ideální kávovar vybavený. Například pro toho, kdo zásadně nepije kávu s mlékem, nemá význam přístroj s nádobkou na mléko a parní tryskou k jeho vyšlehání. Pokud si potrpíte na technické vymoženosti a chcete mít čerstvou kávu „na stole“ právě když vcházíte do dveří, můžete zvolit chytrý kávovar s ovládáním na dálku pomocí mobilní aplikace. Podívejme se tedy na hlavní typy kávovarů, z nichž každý má své přednosti a specifický způsob využití.

Přečtěte si také:  Česká značka Dandelion představuje chytré kávové kapsle

Pákový kávovar

Máte-li rádi rituály a stačí vám současně připravit pouze dva šálky, zvolte kávovar pákový. Kávu ze své oblíbené pražírny si sami namelete, kávu napěchujete do „páky“ a vroucí voda hnaná pod tlakem skrze páku vykouzlí nápoj s neodolatelným aroma a výraznou chutí. K tomuto typu kávovaru je nutné buď kupovat kávu již namletou, nebo si pořídit kvalitní mlýnek. Většina pákových kávovarů je vybavená parní tryskou, kterou lze vyšlehat z mléka jemnou pěnu. Vybírat je možné v cenách od 1600 Kč do 60 000 Kč, od základních modelů po profesionální přístroje s ovládáním přes dotykový displej, jejichž kvality ocení skuteční znalci dobré kávy.

Překapávací kávovar

Je nejjednodušší a nejlevnější přístroj pro základní přípravu kávy. Mletá káva se nasype do výměnného filtru a do nádržky nalije voda, hotový nápoj odkapává do konvice. Výhodou je nízká cena, jednoduchost obsluhy a možnost rychle připravit větší množství kávy. Překapávací kávovary lze vybírat v cenách zhruba od 700 do 7000 Kč. Modely se liší především objemem nádržky na vodu, který je určující pro množství kávy, kterou lze vyrobit najednou. Pokročilejší modely mají nastavitelnou teplotu a čas vyluhování kávy, případně jsou vybavené displejem pro snazší obsluhu a kontrolu celého procesu

Kapslový kávovar

Univerzální přístroj mnohdy s nápaditým designem, snadnou obsluhou a údržbou, který nabízí mnoho možností pro ty, kdo chtějí zkoušet nové chutě. Jak název napovídá, tento typ kávovaru připravuje kávu ze speciálních kapslí. Samotná příprava nápoje netrvá déle než několik sekund, vždy však pouze jeden šálek. Kapsle s různými druhy kávy dodávají, jak samotní výrobci kávovarů, tak výrobci kávy, takže výběr je skutečně široký. V nabídce jsou ale i kapsle pro přípravu jiných druhů horkých nápojů, jako je čaj nebo kakao. Nutné je ale vždy ohlídat kompatibilitu kapslí. Kapslové kávovary nalezneme v cenách od cca 900 do 9000 Kč. Některé umí vyrobit pěnu z čerstvého mléka, jiné k tomu používají sušené mléko, opět dodávané v kapslích. Na trhu jsou i chytré modely s možností ovládání mobilním telefonem.

Automatický kávovar

Pro ty, kdo milují dobrou kávu, ale nemají času nazbyt nebo preferují pohodlí, je ideální volbou automatický kávovar. Do jednoduše ovladatelného přístroje stačí nasypat kávová zrna, nalít vodu, případně mléko, a nechat si jedním stiskem tlačítka během několika sekund připravit lahodný nápoj podle chuti – cappuccino, caffé latte, latte macchiato, espresso dopio, lungo či jiný. Nastavovat je možné například jemnost mletí, teplotu vody nebo množství kávy. Stejně snadná je i údržba přístroje. Drobnou nevýhodou jsou poněkud větší rozměry oproti kapslovým a překapávacím kávovarům a samozřejmě i vyšší ceny. Ty se pohybují přibližně od 6000 do 60 000 Kč.

Pokud máte potíže s výběrem toho správného kávovaru, stačí se obrátit na odborníka na telefonu na čísle +420 210 012 800, který doporučí konkrétní model, vysvětlí funkce výrobku a poradí, jak ho používat. Zkrátka stejně, jako byste byli v prodejně Electro World.

Tip od experta: Jak si připravit delikátní kávu?

Každá káva je vhodná pro určitý typ přípravy. Pravděpodobně Vám nebude chutnat káva na filtr připravená v espressu a naopak. Na balení kávy výrobce doporučení většinou dává nebo se lze řídit tímto pravidlem. Filtrovanou kávu připravovat ze světleji pražené kávy a na espresso použít silněji praženou.

Obecně platí, čím více čerstvá, tím lépe. Tedy používejte zrnkovou kávu namletou těsně před přípravou. Pokud nemáte kávovar s mlýnkem, tak doporučuji alespoň ruční mlýnek s keramickými kameny. Investice za pár stovek, ale rozdíl v chuti je obrovský. A hlavně, kávu si melte pouze pro aktuální potřebu, ne takříkajíc do „foroty“.

Přečtěte si také:  OMV prodala v České republice v roce 2019 fairtrade kávu upraženou ze 61 tun zelené kávy

Opět obecně lze říci, že čím delší je extrakce, tím hruběji by měla být káva namleta. Pro překapávanou kávu by měla vypadat jako hrubá mouka, pro espresso jako hladká. Dodržujte správnou dobu extrakce a teplotu vody. Krátká extrakce zapříčiní, že budete mít jen „špinavou vodu“. Příliš dlouhá extrakce pak to, že namleté zrno přepálíte nebo přemacerujete. Obojí má negativní vliv na chuťový profil kávy. Příprava espressa by měla trvat přibližně 25 sekund, filtrovaná by se neměla připravovat déle jak 3 minuty. Teplota macerace by se měla pohybovat kolem 92 stupňů.

A poslední rada je, abyste nešetřili na vstupní surovině. Tedy v případě, že si chuť kávy užíváte a nemáte ji jen jako nutný „nakopávač“. Nejlevnější káva v akci stojí kolem 100,- za kilo. Výběrové kávy té nejvyšší kvality se pak pohybují kolem 1000,- za kilo. To je samozřejmě rozdíl. Nicméně z 1 kila uděláte 142 espress, protože na 1 espresso byste měli spotřebovat přibližně 7 g kávy. Rozdíl v ceně kávy je v extrémech tedy na 1 šálek 0,7,- oproti 7,-. Stojí za to investovat do zážitku z chuti 5,- navíc? To už nechám na Vás. Za mě to za to stojí určitě.

Lubomír Prokeš, Kofyka.cz