Silvestrovský přípitek se bez bublinek neobejde. S jakými druhy během oslav zazáříte?

Silvestrovský přípitek se bez bublinek neobejde. S jakými druhy během oslav zazáříte?

5. 12. 2022 Vyp Od Pavel Srp

Na trhu existuje velké množství šumivých vín. Tradiční a hojně nakupovaný je sekt, o kterém často mylně hovoříme jako o šampaňském a bývá součástí rodinných oslav. Současný trh však nabízí mnohem širší paletu bublinek, stačí si projít uličku s víny například v obchodech Tesco. To má ve své nabídce více než 70 typů šumivých vín, a je tedy opravdu z čeho vybírat. Vedle tradičního sektu je to luxusní šampaňské, cenově dostupnější španělská cava či francouzský crémant a svěží italské prosecco.

Při výběru šumivých vín se často rozhodujeme na základě obsahu zbytkového cukru. Zvlášť suché, tak zvaně tvrdé, s obsahem 0 až 8 g cukru na litr, označujeme jako extra brut. O něco více cukru (méně než 15 g cukru/l) pak obsahuje varianta brut.

Oblíbené demi-sec (polosuché) obsahuje 33 až 50 g cukru/l. „Chceme-li vybrat kvalitní šumivé víno, měli bychom svoji pozornost určitě zaměřit na etiketu,“ vysvětluje someliér společnosti Tesco Jan Spevák. „Etiketa je takovým dokladem původu vína a poskytuje nám veškeré potřebné informace. Z etikety například vyčteme, o jaký druh vína se jedná, odkud víno pochází nebo jaký je obsahu cukru. Při výběru šumivých vín pak doporučuji dívat se i na způsob výroby. Jestli bylo víno vyrobeno metodou charmat, tedy druhotným kvašením, při kterém vznikají bublinky, probíhá v nerezovém tanku, nebo klasickou metodou, kdy bublinky vznikají přímo v láhvi,“ doplňuje.

Přečtěte si také:  Mezinárodní den kávy připomíná, že budoucnost kávy závisí na zlepšení pracovních a životních podmínek jejích pěstitelů

A z jakých šumivých vín si můžeme vybrat?

Šampaňským šumivým vínem smí být nazýváno pouze víno z francouzské oblasti Champange, kde se šampaňské začalo vůbec poprvé vyrábět. Právem je tedy mezi vinaři považováno za absolutní symbol šumivého potěšení. Šampaňskému dávají charakter tři odrůdy vinné révy – Pinot noir (dodává plnost), Chardonnay (dodává rafinovanou chuť a elegantní kyselinky) a Pinot meunier (dodává šampaňskému svěžest a živost). Klasickou, původní metodou je kvašení vína v lahvi, které je ve Francii nazýváno jako méthode champenoise. V uzavřených lahvích nastává druhotné kvašení a vzniklý oxid uhličitý proměňuje tiché víno v šumivé. Po druhotném kvašení zraje víno v temných sklepích minimálně rok, ale často po dobu tří i více let.

„K šampaňskému se výborně hodí mořské plody, například ústřice. Vedle nešlápnete ale ani s tapas talíři či se sushi. K veselí silvestrovské noci se ale hodí prostě jen tak, na oslavu. Nezapomeňte, že k dokonalému servírování je třeba víno vychladit na 6–8 ºC a nalévat ho do štíhlých sklenic typu flétna,“ doporučuje someliér společnosti Tesco Jan Spevák.

Cava je španělské šumivé víno, při jehož výrobě se užívá stejných procesů jako při výrobě francouzského šampaňského, a to již od 19. století. Hrozny, které jsou pro výrobu určeny, jsou vybírány a sklízeny s největší pečlivostí. Více než 90 % cavy pochází z oblasti Katalánska.

Sekt se jako označení pro šumivé víno nejčastěji používá ve střední Evropě a v Německu, odkud název pochází. Svoji oblibu si u nás získal především Bohemia Sekt, vyráběný ve Starém Plzenci. Zajímavostí je, že zásadní roli sehrál ve Starém Plzenci Louis Girardot, který pocházel z oblasti Champagne a do Čech tak přinesl technologii výroby sektů.

Přečtěte si také:  Lucie slaví výročí 30 let alba Černý kočky mokrý žáby, celé album živě přehraje při exkluzivních koncertech

Prosecco je italské šumivé víno a na trhu můžeme narazit na dva hlavní typy vína prosecco – frizzante (slámové barvy, jemně perlivé, s výraznou ovocností a příjemně šťavnaté) a spumante (svěží, vášnivější a bohatě šumivé víno). „Prosecco bude jako elegantní víno jak dobrým aperitivem, tak se též hodí jako doprovod k lehkým předkrmům či v kategorii extra dry i ke sladkým dezertům,“ doplňuje someliér.

Foto: pxhere.com