Čeká nás prázdninový cestovatelský víkend číslo jedna. Počty odjezdů na dovolené narostou až čtyřnásobně

Čeká nás prázdninový cestovatelský víkend číslo jedna. Počty odjezdů na dovolené narostou až čtyřnásobně

27. 6. 2024 Vyp Od Pavel Srp

V pátek dopoledne dostanou děti vysvědčení a nastane cestovatelské období, které se intenzitou odjezdů řadí na přední místa v roce. Až o 400 % narostou počty odjezdů dovolenkářů ve srovnání s předchozími víkendy v červnu. Poptávku po cestování však první prázdninový víkend umocňuje v Česku několik dalších faktorů. První červencový týden má o jeden pracovní den méně a toho lidé s oblibou využívají, aby vyrazili někam na prodloužený víkend nebo za rodinou. Také Slováci, Poláci a další cizinci, kteří u nás dlouhodobě pracují, proto ve velkém pojedou domů. Když k tomu připočítáme různé kulturní akce, včetně filmového festivalu v Karlových Varech, bude v dopravních prostředcích i na silnicích plno.

„Obrovský nárůst je vidět například u odjezdů na dovolenou do Chorvatska. Počty rekreantů, kteří míří k Jadranu, narostou tento pátek skokově až na čtyřnásobek. Navíc ve srovnání s loňským rokem je zájem o dovolenou v Chorvatsku zatím přibližně o 10 % vyšší. Očekáváme, že jako každý rok bude celkový počet českých turistů v Chorvatsku atakovat milionovou hodnotu,“ říká Blanka Hrubá, výkonná ředitelka cestovní kanceláře Travel Family, která je jedničkou na českém trhu u zájezdů do Chorvatska.

Přečtěte si také:  Letní cestování bez starosti: jak se v zahraničí vyhnout finančním pastem

Řada z nich přitom letos pojede vlastním autem, a to i z toho důvodu, že oproti předchozím letům není mezi Českem a Chorvatskem přímé vlakové spojení. Při cestě autem do Chorvatska musí mít český řidič platný řidičský průkaz, osvědčení o technickém průkazu vozidla a doklad o zaplacení pojištění o zákonné odpovědnosti za škody způsobené provozem motorového vozidla, tzv. zelenou kartu. „Nezapomeňte také na to, že vlastní doklady musí mít i děti. Bez ohledu na to, že Chorvatsko je také členem EU a Schengenu. Tedy vlastní platný cestovní pas, nebo dětský občanský průkaz. Při průjezdu Rakouskem navíc musí děti do věku 12 let sedět v bezpečnostní sedačce,“ upozorňuje Lenka Laus, produktové manažerka Travel Family pro Chorvatsko. Zapomenout by lidé neměli ani evropský průkaz zdravotní pojišťovny, případně také cestovní pojištění. To může výrazně pomoci nejen v případech, kdy je potřeba zaplatit zdravotní péči nebo přesun zraněného domů.

Na nákupy v Chorvatsku stejně jako v Česku

Pro nákupy potravin a dalších základních potřeb platí v Chorvatsku podobné zvyklosti jako v Česku. A ani cenové rozdíly nejsou velké. Záleží samozřejmě na tom, kde nákup probíhá. Nejvýhodnější je nákup zboží v akci, a to jak u nadnárodních, tak u domácích obchodních řetězců.

O prázdninách se stávají častěji dopravní nehody. Podívejte se na tipy, jak jezdit bezpečněji

Z lokálních chorvatských řetězců stojí za zmínku obchodní řetězec Konzum (konzum.hr) s desítkami obchodů po celém pobřeží i v dalších lokalitách Chorvatska a také řetězec Plodine (plodine.hr). Oba mají na stránkách vždy zveřejněné cenové akce a mají také širokou nabídku čerstvých potravin. Kromě toho jsou v Chorvatsku běžně přítomné nadnárodní řetězce, jako jsou Lidl či Kaufland. Také ony na svých webových stránkách inzerují akční nabídky a ceny se příliš neliší od ČR. Vedle toho je v Chorvatsku poměrně hodně rozšířen i místní obchodní řetězec STUDENAC. Své obchody má i v turistických centrech nebo na nádražích. Jeho ceny jsou nicméně o něco vyšší, což je podobné jako například u českých večerek a menších samoobsluh v centrech měst.

Na data místní datová SIM karta

Pro ty, kdo chtějí být on-line a nebýt vázáni na dostupnost wifi, se rozhodně vyplatí pořídit si chorvatskou datovou kartu. Cena datové SIM karty je velmi příznivá. Stojí většinou necelých 10 EUR, nabízí stovky GB datového připojení a nevyžaduje žádnou registraci. Dá se jednoduše pořídit v novinovém stánku a stačí ji pouze dát do mobilního zařízení, například jako druhou SIM kartu do mobilního telefonu, a de facto ihned si užívat takřka neomezeného přístupu k internetu kdekoli, tedy i na pláži.

Helveti.cz - Hodinky Tissot od specialistů

Dálniční známky lze koupit i online, ale pozor na začátek a délku platnosti

Pro průjezd Slovenskem, Rakouskem, Maďarskem a Slovinskem je nutné si zakoupit dálniční známku. Pořídit se dají předem ve směnárnách, na čerpacích stanicích nebo v auto-moto klubech po celé České republice. V prodeji jsou také na čerpacích stanicích před úseky dálnic v daných státech. Ve Slovinsku (dars.si), na Slovensku (eznamka.sk), v Maďarsku (ematrica.nemzetiutdij.hu) i v Rakousku (asfinag.at) je možné koupit dálniční známku také on-line. Dávejte nicméně pozor na lhůty a délku platnosti. Například jednodenní známka platí v daný kalendářní den a nikoli 24 hodin od zakoupení.

Přečtěte si také:  Zpomalte, děti se vracejí na silnice. Počet nehod s účastí dětí stoupá v září až dvojnásobně

„Nákup dálničních známek nebo mýtného do tunelů online se vyplatí. Vyhnete se díky tomu frontám na benzínkách před dálnicemi a u mýtných bran. Třeba v Chorvatsku to ale nejde. Proto pokud musíte například kvůli začátku pobytu cestovat v pátek v noci a během soboty, je třeba počítat se silným provozem a čekáním právě před mýtnicemi. Za prázdninovými zážitky na Jadran totiž jede stejným směrem a po stejných komunikací nejvíce turistů. A to nejen z Česka, ale i z dalších zemí, jako je Slovensko, Maďarsko, Německo, či Rakousko,“ uzavírá Lenka Laus.