V Thajsku budete moci obdivovat velkolepé sochy Buddhy a jezdit na slonech

V Thajsku budete moci obdivovat velkolepé sochy Buddhy a jezdit na slonech

20. 5. 2024 Vyp Od Pavel Srp

Pokud si chcete užít skutečně exotickou dovolenou, rozhodně se rozhodněte pro malebné Thajsko. Vychutnejte si fantastickou atmosféru rušného a okouzlujícího Bangkoku s množstvím nezapomenutelných zážitků, nebo atraktivní Pattayu se skvostnými a vznešenými chrámy zdobenými sochami všude uctívaného Buddhy.

Bangkok – město plné života

Bangkok, jako hlavní město Thajska, je jedním z největších měst země s úctyhodným počtem obyvatel až 10 milionů. Je označován jako město andělů a kromě azurového moře zde můžete obdivovat jeho velkolepou historickou architekturu, poznávat principy buddhismu, kochat se krásou okolních hor, ale i neobydlených koutů na jihu území. Ubytovací možnosti jsou zde skutečně rozmanité, od luxusních hotelů až po standardní ubytování v menších levných penzionech. Co se týče městské dopravy, je poměrně komplikovaná kvůli častým dopravním zácpám, a proto vám doporučujeme dopravu loděmi, metrem nebo vlakem.

Pokud jde o stravování, téměř všude narazíte na množství stánků a bufetů s jídlem nebo množství kvalitních restaurací. Poochutnat si tak můžete především na typicky thajských jídlech s hlavní ingrediencí, kterou je rýže, kuřecí maso, různé druhy zeleniny, krabi nebo krevety, vše dochucené kari a chilli kořením pro získání lákavé pikantní chuti.

Přečtěte si také:  Tip na dovolenou: Bali je ostrov plný nezapomenutelných zážitků

Pokud jde o atrakce a památky, které byste měli v Bangkoku navštívit, určitě patří mezi ně i pýcha Starého města Grand Palace s množstvím unikátních staveb odlišného charakteru rozprostírajících se na ploše asi 200 tisíc metrů čtverečních. Historií dýchající monumentální budovy, rozlehlé zelené zahrady, atraktivní pavilony obklopené velkou bílou dvojmetrovou zdí, kde probíhají známé královské události, kterými jsou turisté z celého světa doslova okouzleni.

Pokladem mezi zmíněnými stavbami je Chrám smaragdového Buddhy. Socha Buddhy pochází z 14. století, je vyrobena z nefritu a pro obyvatele Thajska je symbolem posvátnosti. Ve městě se však můžete do sytosti nabažit i bohatého nočního života v barech, klubech nebo zábavních centrech otevřených do brzkých ranních hodin s živou hudbou na střechách. Buďte ale obezřetní při pravidelných kontrolách policejních hlídek, které mohou u vás prověřit přítomnost zakázaných drog.

Pattaya – ráj na Zemi

Pattaya je jednou z nejrušnějších dovolenkových destinací Thajska, rozprostírá se asi 140 km od Bangkoku a nabízí širokou škálu plážového vyžití i luxusní ubytování v luxusních hotelových komplexech pro náročné. Původně to byla jen malá rybářská osada, která se však v padesátých letech začala vzmáhat, až se z ní stal ráj pro turisty. Její slunečné pláže jsou rozděleny třemi přírodními skalnatými výběžky, odkud výletní lodě denně přepravují tisíce zvědavých turistů na vysněné prohlídky kouzelných korálových ostrovů.

Dokonce se můžete projet na obrovských sloních zádech nebo vyzkoušet atraktivní vodní sporty na nedaleké pláži Jomtien, jejíž součástí je vodní park. Snem mnohých je známá hora Khao Pattaya s úžasným výhledem na okolní území. Naproti na vrcholu kopce vám určitě utkví v paměti chrám Wat Phra Yai, jehož perelou je majestátní sedící Buddha a mnoho dalších malých sošek. K soše vás dovede množství schodů lemovaných sochami bájné hady.

Turisticky zajímavým místem v Pattayi je Svatyně pravdy vypínající se až do 100 metrů výšky. Tato jedinečná a nenapodobitelná dřevěná stavba je postavena z precizně vyřezávaného dřeva a snaží se lidem přiblížit vnímání starodávní východní filozofie. Po přiblížení se k jejím stěnám a sloupům objevíte dokonale a mistrovsky vyřezané hlavy Buddhy, posvátných zvířat i nádherných oku lahodících motivů.

Přečtěte si také:  Nejlepším luxusním plážovým resortem Dominikánské republiky je Tortuga Bay Puntacana

Svatyni začali stavět ještě v roce 1981 na přání extravagatního thajského milionáře Leka Viyriaphanta, který toužil přinést světu pozoruhodné kulturní a architektonické dědictví. I když není dosud úplně dokončená, pro turisty je jednou lákavou atrakcí hodnou obdivu. Nadaní umělci a řezbáři denně pracují na její dokončení, které by mělo být zrealizováno do roku 2025 přesně podle pokynů objednatele stavby.

Foto: pxhere.com