Přestali jste s kouřením? Bude se vám lépe dýchat, ale pozorujte své tělo

Přestali jste s kouřením? Bude se vám lépe dýchat, ale pozorujte své tělo

25. 6. 2024 Vyp Od Pavel Srp

Schopnost lidského těla se alespoň částečně zotavit i z těch nejnáročnějších situací je fascinující. Například bez jedné ledviny lze žít běžný život a i po odstranění sleziny je možné fungovat relativně snadno. Přestože poškozený nebo chybějící orgán už nikdy nenaroste, regenerace a kompenzační schopnosti organismu mohou být v mnoha případech pozoruhodné. Jak je tomu u plic? Pokud přestanete kouřit, začnou se téměř okamžitě uzdravovat, stejně jako další orgány ve vašem těle. „Riziko rakoviny plic sice nikdy nebude tak nízké jako u člověka, který nikdy nekouřil, proto doporučujeme zůstat ostražití i po ukončení kouření. Přestat kouřit je však stále to nejlepší, co pro sebe kuřák může udělat,“ vysvětluje prof. MUDr. Milan Sova, Ph.D., přednosta Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy FN Brno, která patří mezi špičky v oboru plicního lékařství jak u nás, tak v Evropě.

Změny během prvních dnů

Hned po dokouření poslední cigarety se v těle bývalého kuřáka začnou odehrávat první změny. Srdeční tep se zpomalí a krevní tlak začne klesat k normálním hodnotám. Po několika hodinách se tělo zbaví přebytečného oxidu uhelnatého, jedné z mnoha škodlivých látek v cigaretovém kouři. Díky těmto změnám se zvýší okysličení organismu a zlepší se krevní oběh, což prospívá i srdci a snižuje riziko infarktu. Již po několika dnech se obnoví čichové a chuťové buňky, což zlepší vnímání chutí. Během prvního týdne se uvolní i průdušky, což spolu se silnějším srdcem a lepším krevním oběhem usnadní fyzickou aktivitu, což podporuje zdravé návyky.

Přečtěte si také:  Sex na všech čtyřech: Inovace, které byste měli vyzkoušet

Co lze očekávat do jednoho měsíce

Již po dvou až třech týdnech se zlepší funkce plic. Spirometrické vyšetření, při kterém se několikrát zhluboka nadechnete a vydechnete, měří kapacitu plic, konkrétně inspirační a exspirační rezervní objem. Kuřáci mají obvykle tuto kapacitu sníženou, což je omezuje při fyzické námaze. Během jednoho měsíce se začíná zotavovat respirační epitel, tkáň složená z řasinkových buněk, které pomáhají odstraňovat hlen z plic a chrání je před infekcemi.

Dlouhodobé benefity nekouření

Během prvního roku po ukončení kouření se funkce plic začne pomalu vracet k normálu. Po roce bez kouření se riziko infarktu sníží na polovinu oproti aktivním kuřákům. V následujících letech klesá i riziko rakoviny různých orgánů, jako jsou jícen, hltan, močový měchýř nebo děložní čípek. Přestože se zdravotní stav a kondice zlepšují již krátce po ukončení kouření, riziko rakoviny plic se sice může snížit až na polovinu ve srovnání s aktivními kuřáky, ale nikdy nebude stejné jako u nekuřáků.

Přečtěte si také:  Po cvičení je potřeba regenerovat svaly. Jak na to?

Kam se může odvykající kuřák obrátit?

Přestat kouřit je chvályhodné, a proto byl v ČR spuštěn unikátní screeningový program včasného záchytu karcinomu plic, do kterého se mohou zapojit jak aktivní, tak bývalí kuřáci. Tento program zahrnuje i odbornou podporu při odvykání. Pokud patříte do rizikové skupiny, například jste starší 55 let a kouřili jste krabičku denně po dobu posledních 20 let, můžete se do programu přihlásit. I když nesplňujete podmínky programu, existují i jiné rizikové faktory pro vznik rakoviny plic. Pokud jste například pracovali s azbestem, měli byste se poradit se svým praktickým lékařem a podstoupit rentgen hrudníku.

Spirometrie a další vyšetření, jako je počítačová tomografie, jsou naprosto bezbolestná a mohou prodloužit váš život o mnoho šťastných let.

Foto: dvidshub.net @ nara.getarchive.net