Jaké jsou tři nejrychlejší motorky současnosti? Třístovka pro ně není problém

Jaké jsou tři nejrychlejší motorky současnosti? Třístovka pro ně není problém

3. 7. 2024 Vyp Od Pavel Srp

Přiznejme si to otevřeně, kouzlo jízdy na motorkách spočívá hlavně v její rychlosti. Ať už máte v garáži jakýkoli kousek, jízda na hraně vašich i jejich možností je důvodem, proč motorku každou jaro vyvádíte. V našem dnešním článku vám představíme rychlostní rekordéry mezi motorkami. Jsou dokonce tak rychlé, že na jízdu maximální rychlostí potřebují speciální dráhu.

Dodge Tomahawk

Jakýmkoli rychlostním tabulkám kraluje Dodge Tomahawk z roku 2003. Jeho maximální rychlost je neuvěřitelných 420 mil za hodinu, tedy přepočítáno 625 km/h. Takto rychle stroj pohání desetiválcový motor o objemu 8,3 litru s výkonem 500 koní. Z nuly na sto zrychlí Tomahawk za 2,5 sekundy. I když jde o stroj připravený na prodej ve velkém, kupce si zatím našlo jen devět kusů. V přepočtu se totiž prodával za více než 12 milionů korun.

Přečtěte si také:  Milujete jízdu na motorce? Vydejte se na výlet do zahraničí

https://www.facebook.com/watch/?v=2316698565148498

Kawasaki Ninja H2R

Kawasaki Ninja H2R je o poznání normálnější stroj, a to i vizuálně. Dostanete z něj až 400 km/h, pokud tedy najdete vhodnou trať. Tento sériově vyráběný závodní speciál se značně inspiroval stroji, které jezdí v rámci série MotoGP, jen je výrazně méně náročný na speciální údržbu. Litrový motor tohoto krásného a proklatě rychlého stroje má výkon 300 koní.

https://www.facebook.com/watch/?v=2860066754320884

MTT Turbine Superbike Y2K

Tato motorka se může pochlubit oficiálním zápisem v Guinnessově knize rekordů, je oficiálně nejvýkonnějším sériově vyráběným motocyklem. Výše uvedený Dodge Tomahawk totiž kvůli nízkým prodejům nesplňuje pravidla pro zápis do známé knihy. Motor Rolls-Royce 250-C18, který motorku pohání rychlostí až 365 km/h, má výkon 320 koňských sil. Zajímavostí je převodovka, která je poloautomatická a má pouze dvě rychlosti.

Přečtěte si také:  Velikonoce na silnicích: slibované krásné počasí zvyšuje rizika. Dávejte o to větší pozor

Na náš seznam se těsně nedostaly ještě také tyto superrychlé motorky. I ty zvládnou jet více než 300 km/h:

  • Kawasaki Ninja ZX-14R
  • Suzuki Hayabusa
  • Honda CBR1100XX Super Blackbird