4 největší mýty o růžovém víně
18. 5. 2024O růžovém víně koluje řada polopravd, omylů a mýtů. Filip Jantač z Global Wines vyvrací ty nejčastější z nich, která mezi lidmi panují. Současně přidává dva tipy na osvěžující růžové víno z Německa a růžové portské, která si získávají stále větší oblibu na českém trhu.
Bílé víno se smíchá s červeným
„Růžové víno tvoří 10 % celkové produkce vína, což je pro představu více než 25 milionů hektolitrů ročně. Mnozí lidé jsou přesvědčeni, že rosé vzniká smícháním bílého vína s červeným. Není tomu a tak a vlastně ani nesmí. Jedinou výjimku mají vinaři ve francouzské oblasti Champagne při výrobě proslulého růžového šampaňského,“ objasňuje Filip Jantač z Global Wines.
Víno se vyrábí z růžových odrůd
Některé odrůdy mají slupky hroznů zbarveny do růžových odstínů. Například Burgundské šedé nebo Tramín červený. Slouží však k výrobě bílých vín, nikoli vína růžového.
Co je vlastně cuvée? Je to označení vína, které vzniklo prastarou metodou mísení
Růžové víno je dobré k dlouhodobé archivace
Růžová vína nejsou příliš vhodná k archivaci. Valná většina růžových vín svého vrcholu dosahuje do tří let po sklizni.
Růžové víno pouze jako moderní trend
Růžové víno není jen módní výstřelek posledních let. První zmínky o něm pochází již od Hippokrata, tedy z období zhruba 400 př.n.l.
Výroba růžového vína. Jak to tedy je?
„Rosé se vyrábí z hroznů modrých odrůd. Poté, co se hrozny pomelou, se výsledný rmut spolu se slupkami nechá na krátky čas nakvasit. Doba nakvašení se liší podle odrůdy a vinařově vůli, nicméně vždy v řádu hodin, nikoli dní. V tuto dobu se do moštu ze slupek vyluhuje barvivo a další látky ovlivňující chuť. Na době luhování a zvolené odrůdě závisí výsledná barva vína,“ říká Filip Jantač z Global Wines. Paleta možných barev je tak poměrně široká, pohybuje se od malinových tónů, jemné lososové, cihlové až třeba po temně cibulové odstíny.
Foto: pxhere.com