Nejlepší restaurace 2025: Zlatí lvi opět hodnotí špičku české gastronomie

Nejlepší restaurace 2025: Zlatí lvi opět hodnotí špičku české gastronomie

1. 2. 2025 Vyp Od Pavel Srp Zdroj: TopLife Czech Foto: TopLife Czech

Už pojedenácté vychází ročenka Nejlepší restaurace, která představuje sto gastronomicky nejzajímavějších a nejlahodnějších restaurací hodnocených inspektory Zlatými lvy. Cílem českého nakladatelství TopLife Czech, které za vydáváním publikace stojí od roku 2014, je nabídnout objektivní a nezávislé hodnocení kvality služeb v restauracích po celé České republice. Navázalo tak na úspěch své první ročenky Nejlepší pražské restaurace z roku 2013. Od té doby zdobí špičkové restaurace pečeť kvality Zlatý lev.

Tým vyškolených inspektorů anonymně hodnotí kvalitu podávaných pokrmů, jejich vzhled, chuť, vůni, použité suroviny a originalitu, profesionalitu obsluhy, prostředí restaurace, kvalitu nápojového skla a jídelního servisu i promyšlenost vinného lístku a přítomnost znalého someliéra. Inspektoři navštíví každou restauraci v průběhu roku alespoň třikrát a konzumaci sami platí, aby zůstali neodhaleni.

Přečtěte si také:  Káva a mrkev? Proč ne!

Jeden Zlatý lev reprezentuje restaurace se stabilní kvalitou a celkovým zážitkem, který hosta uspokojí. Dva Zlatí lvi jsou zárukou neobyčejného zážitku z návštěvy restaurace. Tři Zlatí lvi garantují setkání s vrcholnou podobou umění šéfkuchaře, profesionality personálu, vkusného interiéru a hřejivé atmosféry restaurace. V ročence Nejlepší restaurace 2025 letos dominují podniky se dvěma Zlatými lvy (44). Jednoho Zlatého lva získalo 20 restaurací a nejvyšší ocenění tři Zlaté lvy dostalo 21 restaurací. K návštěvě vybízí i ocenění TIP, které inspektoři udělili 15 místům. „Vzhledem k relativně dlouhé historii a vývoji v nabídce kvalitní a zážitkové gastronomie se mezi oceněnými restauracemi každoročně objevují nové, a některé naopak mizejí. Existuje však stabilní základ, který ukazuje, že kvalitu lze dlouhodobě udržet a laťku nabízených služeb stále zvyšovat,“ říká Václav Budinský, autor projektu, spisovatel, publicista a milovník vytříbené gastronomie.

Zlatého lva má české nakladatelství TopLife Czech ve znaku, a proto se stal i symbolem hodnocení na pečetích kvality. Je inspirován českým znakem, avšak lev má pouze jeden ocas.

Přečtěte si také:  13. září se slaví Mezinárodní den čokolády. Víte, že je nejpopulárnější sladkostí světa – ročně lidé sní více než 3 miliony tun kakaa

Publikace Nejlepší restaurace 2025, hodnocení Zlatými lvy, vyšla 25. listopadu 2024 a koupíte ji u všech dobrých knihkupců. Doporučená cena je 800 Kč.