Dnes se slaví Mezinárodní den pizzy. Patří na pizzu ananas? Češí říkají ano, pizza Hawai je u nás v TOP 5

Dnes se slaví Mezinárodní den pizzy. Patří na pizzu ananas? Češí říkají ano, pizza Hawai je u nás v TOP 5

9. 2. 2025 Vyp Od Pavel Srp Zdroj: Bolt Foto: pxhere.com

Češi si domů objednají za rok půl milionů italské speciality. Kromě klasik se začínají prosazovat i pizzy pojmenované po hvězdách filmů pro dospělé.

Večer, párty doma s přáteli… to si říká o nějakou dobrotu. Jasným favoritem je pizza, italská specialita, o kterou se může podělit více strávníků. Podle přehledu zvyků uživatelů platformy Bolt v roce 2024 se na celém světě obecně nejvíce objednává rychlé občerstvení, a pro Čechy je kromě obligátních burgerů ztělesněno právě pizzou. Za rok si jí lidé v tuzemsku objednají na půl milionu.

Proč je vlastně pizza tak oblíbená? Nejprve se na to podívejme z vědeckého pohledu. Italská dobrota původem z Neapole obsahuje bohatou dávku tuků, cukrů a soli – tedy dokonalou kombinaci, která podporuje uvolňování dopaminu, neurotransmiteru zodpovědného za pocit uspokojení a štěstí.

Přečtěte si také:  Tři ze čtyř Čechů v létě plánují pěší výlety, kempovat se překvapivě chystají hlavně mladí

„Historicky se jednalo o stravu pro chudé. Voda, mouka, droždí… jednoduchý základ. Připravovala se tradičně z velkého množství těsta, potřeného jen trochou rajčat a tím, co zbylo z potravin. Právě ale v perfektně připraveném těstu tkví kouzlo dokonalé chuti a každý mistr u pece si svůj postup pečlivě střeží jako to nejcennější zlato,“ vysvětluje Massimo, uznávaný šéfkuchař ze známé pražské pizzerie Da Pietro.

I dnes se jedná vlastně o jídlo, na kterém naleznete všehochuť z toho, co dům dal. Ingredience se však stali sofistikovanější, překračují tradiční mantinely a jsou doplněny o lokální chutě a speciality. Případ sám pro sebe je pak americká „hluboká“ deep pizza. Na moderních pizzách můžeme najít suroviny jako ananas, chilli, bobkový list, mleté maso, kuře, tuňáka, lososa či dokonce luxusní přísady, jako jsou lanýže a kaviár.

Nejlepší restaurace 2025: Zlatí lvi opět hodnotí špičku české gastronomie

Češi jsou věrni klasikám…

Češi jsou spíše tradicionalisti. Mezi pět nejoblíbenějších se dostaly Quattro Formaggi, tedy čtyři druhy sýrů, Salami, Capricciosa, tedy další klasika šunka-sýr, Margarita – ještě větší klasika a… pozor! Na pátém místě je pizza Hawai. Nočnímůra pravověrných Italů, guilty pleasure ostatních národů, o které se vedou hádky a píšou disertační práce.

„Pizza v objednávkách překonává i třeba takový „držák“ jako je kebab. O její popularitě svědčí i objednávka nejmenovaného strávníka, který si loni nechal naším partnerským kurýrem přivézt celkem 16 pizz v hodnotě čtyř tisíc korun,“ říká Petr Krátký, Senior Operations Manager Bolt Food v České republice.

Přečtěte si také:  Když budete jíst tohle, bude to mít na vaše tělo stejné dopady jako sex

…ale experimentují s „Žižkovem, masovými koulemi nebo Lady Dee

Že i v Česku začínají získávat na oblibě neobvyklé chutě potvrzují pizzerie, které tradiční přílohy zavrhují. V Pizza MATOKA si můžete objednat specialitu s nachos nebo s masovými koulemi, Rolotto zase přináší pizzy věnované některým pražským městským částem – Kobylisy, Nové město nebo třeba Žžkov. A PizzaHub?Jak už název napovídá, zde najdou zájemci dobroty pikantnějšího ražení. V menu se tedy nabízí lokální hvězda Lady Dee, i mezinárodní stars jako Mia Khalifa, Abella Danger, Adriana Chechik nebo Mia Malkova.

A jaké jsou nejnejobvyklejší pizzy světa?

Pizza se cvrčky & Tom Yum pizza

Thajská kulinářská scéna přináší dvě exotické pizzy, a především s tou první by Češi měli problém. Jedná se totiž o pizzu se cvrčky, kde křupaví hmyzíci bohatí na bílkoviny dodávají každému kousku „křupavý“ zážitek. Druhou je Tom Yum pizza inspirovaná stejnojmenným kořením z limetky, galgánu, listů a stonků citronové trávy – ideální pro milovníky nakyslých a citronových chutí.

Kimchi pizza

Kimchi, známá korejská superpotravina, dělá z této pizzy opravdovou explozi chutí. Doslova ještě intenzivnější než receptury z kysaného zelí našich babiček – Korejci do zelí přidávají ještě chilli a česnek. Tato kombinace dodává pizze výraznou, pikantní chuť. Přidání vepřového bůčku a mozzarelly vše dokonale doplňuje.

Mango se krevetami

Filipínci milují kombinace sladkého se slaným a pizza s neuvěřitelně sladkým mangem a šťavnatými krevetami tuto filozofii perfektně vystihuje. Každý kousek přináší harmonii kontrastních chutí – jemné krevety a aromatické mango společně tvoří skutečně tropický zážitek na talíři.

Přečtěte si také:  Valentýnské kávové rituály: Sexy, vtipné a trochu na hraně

Pizza se sépiovým inkoustem

Japonsko, proslulé láskou k mořským plodům, přináší pizzu, která kombinuje chobotnici, krevety a sépii. Skutečnou zvláštností je ale její základ – místo klasické rajčatové omáčky se používá černý sépiový inkoust, který kromě intenzivní umami chuti dodává pizze dramatický vzhled.

Kebab pizza

Švédové, rádi experimentující a vzhledem k tomu, že zde žije silná blízkovýchodní komunita, získala na popularitě i verze doplněná o jehněčí nebo hovězí kebabové maso, spolu s česnekem, cibulí a čerstvou zeleninou.