Co dělat při povodních? Držte se povodňového desatera

Co dělat při povodních? Držte se povodňového desatera

12. 9. 2024 Vyp Od Pavel Srp

Česko v následujících dnech zasáhnou silné deště, které přinesou povodně. Varování meteorologů se pohybují mezi vysokým a extrémním stupněm nebezpečí. Ohrožený je především východ naší republiky. Jak postupovat v případě, že voda poškodí náš majetek, přináší následující Povodňové desatero.

Výstraha před povodněmi aktuálně platí do neděle a nejvíce ohrožená má být východní část Česka. „Pojišťovny jsou maximálně připraveny pomoci. Již od včerejšího dne ustanovují krizové štáby, posilují call centra a připravují se na co nejrychlejší výplatu peněz poškozeným,“ ubezpečil výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

„Pokud se nacházíte v rizikové oblasti, doporučuji provést nyní důkladnou fotodokumentaci nepoškozeného majetku. Kvalitní záznam pomůže pojišťovnám rychleji vyhodnotit průběh škodní události a zjednoduší komunikaci,“ připomíná Lenka Slabejová, gestorka neživotního pojištění České asociace pojišťoven. Více rad a tipů naleznete v následujícím Povodňovém desateru.

Přečtěte si také:  Letní cestování bez starosti: jak se v zahraničí vyhnout finančním pastem

Pro náhrady škod dodržujte při povodních Povodňové desatero:

  1. Následujte pokyny integrovaného záchranného systému.
  2. Vyčkejte, než se živel uklidní, aby nedošlo k ohrožení zdraví.
  3. Když to bude bezpečné, pořiďte prvotní fotodokumentaci situace a poškozených věcí.
  4. Odstraňte věci, nebo za pomoci Hasičského záchranného sboru (či podobné instituce) nechte odstranit věci, které by mohli způsobit navýšení škody a pořiďte jejich fotografie – například zlomený strom, nebo spadlý stožár, odnesený altán apod.
  5. Pokud se jedná o poškozené věci vyšší hodnoty, umístěte je na jedno místo pro prohlídku mobilního technika nebo likvidátora pojišťovny (nevyhazujte je do odpadu).
  6. Poškozené věci, které by mohly způsobit hygienickou, či ekologickou újmu vyfotografujte a odneste na určené místo pro jejich svoz (zasažené potraviny, uhynulá zvířata, chemikálie apod).
  7. Pokuste se identifikovat viditelně poškozené věci či škody na nemovitosti a proveďte laický součet.
  8. Co nejdříve škodu nahlaste své pojišťovně včetně Vašeho odhadu výše škody, pojišťovna Vám sdělí, zda a kdy přijede na obhlídku mobilní technik nebo likvidátor. Fotodokumentaci můžete zaslat později.
  9. Můžete začít s úklidem, i nadále však pořizujte fotodokumentaci, abyste mohli doložit poškozené věci.
  10. Doplňte hlášení pojistné události o fotodokumentaci a případné pořizovací dokumenty k poškozeným věcem.
Přečtěte si také:  Havarijní pojištění kryje i povodně a záplavy, ale pozor na výluky a karenční lhůtu

Hydrologické informace včetně aktuálních výstrah pravidelně zveřejňuje na svém webu Český hydrometeorologický ústav. Informace, co dělat při hrozbě povodní pak lze uceleně nalézt na webu Hasičského záchranného sboru ČR.

Foto: pixabay.com