Letní cestování bez starosti: jak se v zahraničí vyhnout finančním pastem

Letní cestování bez starosti: jak se v zahraničí vyhnout finančním pastem

22. 6. 2024 Vyp Od Pavel Srp

Letní dovolené jsou za rohem a téměř polovina Čechů je letos stráví v cizině. Podle průzkumu, který si zadala společnost poskytující odložené platby – Twisto, plánuje většina Čechů (53 %) platit v zahraničí kartou, což se však může prodražit, pokud nevíte, jak na to. Twisto proto přináší několik praktických rad, jak na zahraničních platbách ušetřit a čemu se při placení vyhnout. Zákazníci Twista navíc mohou využít výhodný směnný kurz i cestovní pojištění zdarma.

Nevýhodné směnné kurzy, poplatky za převod měn či zneužití karty jsou hlavní body, které dokážou placení v zahraničí prodražit. Aby prázdninový rozpočet nenarostl zbytečně o nečekané výdaje, je potřeba být obezřetný. “Našim zákazníkům doporučujeme vyrazit za hranice s Twisto kartou. Má to několik výhod. Za prvé Twisto karta je maximálně bezpečná. Zákazník má na ní finanční prostředky od Twista, není tedy propojena s jeho bankovním účtem. Přímo na kartě ani není uvedený CVC kód, ten je ukrytý v Twisto aplikaci, kde se k němu dostanete jen pomocí kódu nebo biometrických údajů,” přibližuje bezpečnost karty Jan Hanzlík, country manager společnosti Twisto pro Českou republiku.

Přečtěte si také:  Kouříte doutníky a zhasínají vám? Toto jsou nejčastější příčiny

Další výhody, které v zahraničí ušetří nemalé peníze, nabízí Twisto zákazníkům s tarifem Premium. “V tomto tarifu platí zákazníci v zahraničí s výhodným kurzem. Poskytujeme nejlepší směnný kurz podle Mastercard, bez dalších poplatků a marží. Díky tomu je výsledná částka při každé transakci v průměru o tři a více procent nižší ve srovnání s běžnými bankovními kartami,” vysvětluje Jan Hanzlík.

Ať už člověk v zahraničí používá kartu od fintechové společnosti nebo od banky, měl by si dát pozor ve chvíli, kdy mu bankomat nebo platební terminál nabízí platbu v jeho domovské měně, nebo také dynamickou konverzi měny (DCC). “Tímto způsobem si bankomaty a někteří obchodníci účtují vysoké poplatky za převod měny. Můžou si strhnout až 10 % z vybrané částky. Proto pokud si máte zvolit, jestli platit kartou v korunách nebo zahraniční měně, vždy zvolte lokální měnu,” upozorňuje country manažer Twista.

Přečtěte si také:  Jak bezpečně používat platební karty: Tipy a ochrana před zneužitím

Twisto zákazníkům s tarifem Premium nabízí ještě jednu věc, která dokáže sympaticky ovlivnit prázdninový rozpočet. Cestovní pojištění od pojišťovny Uniqa, které k jednomu premiovému účtu získá zdarma až 6 členů domácnosti. “Cestovní pojištění platí s tímto tarifem po celý rok, nemusíte si ho tím pádem speciálně sjednávat na období dovolené. Můžete vycestovat do jakékoli země na světě a budete mít nejen úrazové pojištění, ale i pojištění odpovědnosti za škodu,” dodává Hanzlík.

Úvodní foto: pxhere.com